Son Zamanlarda Ülkenin Lider İş Kadınlarına Yapılan Yatırım Yeni İstihdam Olanakları Yaratıyor!
Fortune Dergisi-19.11.2014
Dünya Ekonomi Forum’unun yayınladığı 2014 Evrensel Toplumsal Cinsiyet Ayrımı Raporu’nda 142 ülke arasında 125. olarak en alt sıralarda yer alan Türkiye’nin, toplumsal cinsiyet konusuyla pek uğraşmadığı bilinen bir gerçektir.
Tam da bu nedenle Türk hükümetinin büyük çapta bir programda kadın girişimcilere destek vermesi beklentilere ters görünebilir.
Geçen ay Avrupa Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Bankası (EBRD), 6 Türk bankası ve Avrupa Birliği ile birlikte Türk kadın girişimcilere kredi desteği vermeyi kararlaştırdı. “İş Kadınlarına Mali ve Danışmanlık Desteği” adlı bu yeni program çerçevesinde kadın girişimcilere yaklaşık $420 milyonluk kredi verilmesi kararlaştırıldı.
Nedeni? Gevşeyen Türkiye ekonomisine ivme kazandırmak ve istihdam yaratmak
EBRD tahminlerine göre program 15.000 den fazla Türk kadın girişimciyi destekleyerek 21.000 civarında yeni istihdam yaratacaktır. 2 010 da kendi çalışanları için Momento adlı bir taltif ve takdir platformu kuran Zeynep Dağlı, “İnsanlar artık istihdam yaratmanın sadece büyük şirketlerden beklenemeyeceğini anladılar” diyor.
Türkiye’deki büyük şehirlerde kadınların yönettiği firmalara rastlamak nispeten mümkün-örneğin İstanbul’daki Türk firmaların yaklaşık %20 si kadınlar tarafından yönetiliyor. Kadın işveren kuruluşu KAGİDER genel sekreteri Yeşim Seviğ, bu oranın kırsal kesimde %8 lere düştüğünü söylemektedir.
ABD de kadınlar tüm özel sektör firmalarının %30 una sahiptir, ancak şimdilerde yeni her on şirketten dördünü kadın girişimciler kurmaktadır.
Türkiye’de kadın girişimciler sayılarını artırmak için büyük gayret içindeler. Ahu Serter Wall Street’te altı yıl çalıştıktan sonra ülkesine dönüp 2002 de otomotiv alanındaki aile şirketi Farplas Grubu’nun başına geçti. Holdingi iki firmadan ona, çalışan sayısını da 1.600 lere çıkaran Serter yıllık 110 milyon Avro ciro yapmayı başardı.
İşteki başarısından aldığı ilhamla Serter, çevresine yararlı olmak için 2013 de kadın girişimcilerle yatırımcılar arasında bir köprü durumundaki Arya Kadın Girişimci Platformu’nu kurarak kendisi de Türkiye’nin en etkin yatırım meleklerinden birisi oldu.
Serter “ İnsanların kadınlar tarafından yönetilen firmaları önemsemediklerini ve bunu bir fırsat olarak görmediklerini fark ettim,” diyerek bu eksikliğin altını çiziyor. “Arya ile gurup, gerek finansal gerekse profesyonel kaynakları bir havuzda birleştirme imkanını kazanarak güçlenmiş ve
böylelikle girişimcilere amaçlarına ulaşmaları için gereken mentorluğu yapma fırsatını yakalamıştır.”
Her ne kadar kadınların yönettiği işlerin sayısı artış gösterse de, birçok kadın girişimci mevcut kültürel direnişin kırılmasının önemini vurgulamaktadır.
Şahver Binici 2012 de Wall Sreet’teki kariyerini bırakarak Türkiye’de Olivita’yı kurmuştur. Binici, yatırımcı bulmakta zorlandığını ifade etmiştir. Olivita’yı Yalın Başlama metodolojisi ile kuran Binici hiçbir dış kaynak kullanmadan üç ülkede 600 den fazla perakende satış noktasına ulaşmayı başarmıştır.
2006 da sadece kadınlara franchise veren ve sadece kadınlara özel B-Fit Jimnastik salonlarının kurucusu Bedriye Hülya girişimciliğin, kadın ya da erkek fark etmez, tek başına yapılan bir zanaat olduğunu belirtirken Türkiye’de kadınların daha fazla zorlukla karşılaştığını söyler. “Türkiye’de çevremizdeki motivasyon kıran kişilere karşı hiçbir desteğimiz yoktur,” diyor Hülya. “Kadın olarak bizler sürekli açık ve gizli olumsuzluklarla baş etmek zorundayız.”
Ancak Türkiye’de başarılı kadın girişimci sayısı arttıkça daha fazlası onların izinde gidecektir. Serter bu durumu şu sözlerle ifade etmektedir: “ Ekosistemin gelecek kadın girişimcileri desteklemesi, bu hareketin daha fazla fark yaratmasını sağlayacaktır.”
Arya Kadın Platformu’nun izniyle yayınlanmıştır.