Herkese merhabalar!
Bu yazıya, teşekkür ve de mini bir ilham yazısı olmasını hedefleyerek başladık umarız sonlandırırken bu hedefe bağlı kalmış oluruz zira kısacık bir haftaya sığdırdığımız kocaman deneyimi neresinden başlasak da anlatsak bilemiyoruz. 24-28 Temmuz tarihleri arasında, derneğimizin finansal desteği ile 5. Küresel Barış Çalıştayı’nın katılımcısı olduk.
Yaz sıcakları ve stajlar ile bunalırken kendimizi birden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde 18 Ülkeden 60 farklı insanla buluşmuş ve bir şeyler üretmek için sabırsızlanırken bulduk.
Temaya ilişkin genel bir bilgi vermek gerekirse, Küresel Barış Çalıştayı (Global Peace Workshop) Coventry Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliği ile organize edilen; uygulayıcıları, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getiren yıllık uluslararası barış inşaatı etkinliğidir. Akademik bilgi, dünya gençlerinin farklı bakış açıları ve pratik atölye çalışmaları ile katılımcılarının bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve entelektüel alışverişte bulunmaları için bir platform sağlıyor. Çatı hedef “barış” olmakla birlikte alt başlıklar her yıl değişiyor. Bu yılın atölye çalışmalarının alt konuları;
1.Çatışmadan ‘sonra’ barış inşası – yeniden yapılanmaya giriş
2.Zorla yer değişimi, yerel bütünleşme ve dönüş
3.Peace.com – barış iletişimine giriş olarak belirlenmişti.
GPW başlamadan önce mailinize bu konularla ilgili gerekli kaynaklar gönderiliyor; ilk gün giriş konuşmaları ve tanışma etkinliklerinden sonra katılımcılardan ilgili oldukları ve üzerinde çalışma yapmaya istekli oldukları bir alt grubu tercih etmeleri bekleniyor. Biz barış iletişimi alt başlığını tercih ettik. Burada gönüllülerden beklenen “peace.com” adı altında bir site gerçekten var olsa, bu site için içerik üretme ve onu yaygınlaştırma konusunda bir örnek çalışma yapmalarıydı. Dünyalar tatlısı iki eğitmen ile “barış, savaş, şiddet” kavramlarının anlamları üzerine tartıştık, temel iletişim kanalları ile ilgili bir teorik eğitimden sonra ve dijital dünyada herkesin birer yerel gazeteci olarak rol almasının sonuçları ve “barış gazeteciliği” konusu üzerine çalıştık. Tamamen interaktif olarak geçirilen dört günlük atölye çalışmaları sonunda ise tüm gruplar on beşer dakikalık birer sunum ile ulaşılan çıktıların bir özetini diğer gruplarla paylaşıyor ve herkes diğer alt başlıklar ile ilgili de bilgi sahibi oluyor.
Tüm bu eğitsel aktivitelerin yanında Muğla’nın tarihi ve turistik yerlerinin ziyaret edilmesi için geziler; her ülkeden katılımcının kendi kültürünü tanıtması içinse “kültür gecesi yemekleri” düzenleniyor. Daha önce birbirini tanımayan bu kadar insanın tüm bu etkinliklerde yıllardır dostmuşçasına vakit geçirmesi de hem çok keyifliydi hem de bizleri çok umutlandırdı.
Özetlemek gerekirse, dolu dolu geçen, pek çok farklı ülkeden arkadaş edinmemizi sağlayan bu organizasyon bizim barış çalışanı olmamız, edindiğimiz farklı bakış açıları ve bilgilerimizi yaymamız için minicik de olsa çok anlamlı bir adımdı. Bize bu güzel atmosferi deneyimleme fırsatı veren DLD ailesine çok teşekkürler. Başka etkinliklerde hep birlikte DLD dansı yapmak dileklerimizle…
“Evet, Dünyayı kendi yolumuzla değiştireceğiz ve bu yol barıştan geçiyor.”
Sevgiler.
İrem & Ecem
Prof. Banu Onaral’a desteği ile kıvılcımlarımıza bu güzel fırsatı sağladığı için çok teşekkür ederiz.
- 24 Ağu
- 2017