GÖKYÜZÜ KIVILCIMLARI’mızdan Sevgili Çiğdem Keser projelerini bizimle paylaştı;
Mottosunu “sky’s the limit” (sınır gökyüzüdür) olarak belirlemiş; düşünce, emek ve hayal gücünü Gökyüzü ile simgeleştirmiş, ilk adımı, başarma isteğini ve cesareti ise Kıvılcım olarak nitelendirmiş, kadın emeğine, zihnine, gücüne inanmış yedi kadının bir araya gelerek oluşturduğu bir takımız.
Gökyüzü Kıvılcımları olarak Değişim Liderleri Derneği’nin genç kadınların kişisel, mesleki ve benlik gelişimlerine imkan tanıyan Kıvılcımlar Programına iki dönem aktif olarak katılım sağlamış ve bu süreçte Değişim Liderleri Derneği’nin biz Kıvılcımlara sunmuş olduğu kişisel gelişim, kariyer planlaması, ve rol model görüşmeleri ile kendimize olan inancımızı geliştirdiğimiz ve sonuç olarak da bu kazanımları bir sosyal dönüşüm projesi ile taçlandırmış bir takımız.
Bizler başta birbiri ile tanışıklığı olmayan, birbirinden farklı ideallere, yaşantılara, düşüncelere ve deneyimlere sahip olan bir gruptuk; fakat zamanla takım olma becerisi ile farklılıklarımızdan güçlenerek ortak bir inanca ve amaca sahip bir takım olduk. Herkesin bir başkasının emeğini ve düşüncesini kendi emeğinden ve düşüncesinden aşağı görmediği ‘biz’ düşüncesi ile hareket ettiği bir kazanım içerisinde bulduk kendimizi…
Paylaşımlarımız ve kendimize olan inancımız zamanla o kadar boyut değiştirdi ki kendimizi “Kıvılcımdık artık ateş olduk” ifadesinin içerisinde bulduk.
Kıvılcımlar Programı içerisinde; ideallerin, arkadaşlığın, dostluğun, sabrın, emeğin, zihnin bulunduğu sürekli ilerici ve farklı isteklerin yer aldığı her takım arkadaşımın farklı maneviyatlar ve kazanımlarla andığı bir programdır. Biz bu program ile elde ettiğimiz kazanımların bir meyvesi olarak “Poşetinizi Geleceğe Dönüştürün” isimli bir sosyal dönüşüm projesi oluşturduk.
Bu proje ile amacımız; geri dönüşme uygun olan kıyafetleri, bez çanta yapım atölyeleri düzenleyerek, kıyafetleri bez çantalara dönüştürmek ve doğal çevrenin korunmasında ciddi bir probleme neden olan plastik poşet kullanımını azaltmaya çalışmaktı. AB Erasmus+ Gençlik Değişim Hareketleri kapsamında proje yazımını gerçekleştirdiğimiz bu projenin, onaylanması durumunda güz döneminde İtalya ‘da gerçekleştirilecektir. Değişim Liderleri Zirvesi’nde kazanımlarımızı paylaşmamız ve projenin uygulanabilirliğinin görmemiz adına projemizi 8 Mayıs 2017 tarihinde pilot bölge olarak İstanbul-Büyükada’da bir açık hava etkinliği olarak gerçekleştirdik. Yaklaşık yirmi katılımcımız ile öncelikli olarak getirilen kıyafetlerin uygunluğuna bakıp, bez çantaya dayanıklılık sağlayabilecek olanları seçip, kesmeye ardından onları bez çanta formunda dikme işlemine başladık. Önceleri kesme ve dikme faaliyetlerinde bazı teknik sorunlar yaşasak da kıyafetlerin zamanla çanta formuna kavuşması bizi heyecanlandırmaya başlamıştı. Ve bu heyecana hem takım arkadaşlarımız hem de çevre gönüllüsü katılımcılarımız ile birlikte tanık olduk. Gün sonunda her katılımcımızın birer çantası olmuş, kullanıma hazır hale gelmişlerdi. Meydana getirdiğimiz bez çantaları kişisel ve grup adına oluşturduğumuz sosyal medya hesaplarımızda paylaşıp, daha çok çevre gönüllüsünün bu çalışmadan haberdar olmasını ve kendilerinin de bu deneyimi yaşamalarını istedik. Proje ile amacımız olan çevre duyarlılığını ve çevre bilincini sağlamayı ve daha fazla çevre gönüllüsüne ulaşmayı, sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla oluşturduğumuz hashtaglerimiz ile takip ettik ve böylelikle projemizin sürdürülebilirliğini sağlamış olduk.
Eylemsel olarak birbirine benzer davranışlarda bulunduğumuz fakat kişisel olarak her birimizin farklı deneyimler elde ettiği ve hepimizin “iyiki DLD” dediği Kıvılcımlar Programı yaratıcılarına, yönetim kurulu üyelerine, eğitmenlerimize ve bu süreçte en büyük desteği sunan sevgili Kolaylaştırıcımız Meral USLU’ya ve proje yazımında bizlere desteklerini sunmuş DLD gönüllüsü Funda AKGÜN’e gönülden teşekkür ediyoruz…
Bilgi Üniversitesi Kıvılcımları Kadının Gölgesi Grubundan Sevgili Damlanur İpek projelerini bizimle paylaştı;
Kadından Kadına Projesi
Kadın hakları, toplumsal cinsiyet rolleri, eşitlik ve feminizm ülkemizde pek de sıcak bakılmayan kavramlar arasında yerini almış durumda. Aybüke Çatalbaş, Ceyda İleri, Damlanur İpek, Dilara Ezgi Yondu, Ecem Güme, İrem Demircioğlu, İrem Doğruer ve Selin Alp çalışmaları sonucu oluşan Kadınların Gölgesi grubu olarak, bizler de yıl boyunca Değişim Liderleri Derneği bünyesinde görmüş olduğumuz eğitimlerden de etkilenerek ilk aşamada kadınlardaki algıyı değiştirecek, sonrasında da kadınlara yön verecek bir proje gerçekleştirmek istedik.
Neden Online Bir Platform Oluşturduk?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kişilerin bulunduğu sosyal konum, il hatta ülke fark etmeksizin iletişim kurmak ve bilgiye ulaşmak bir hayli kolaylaştı. Grupça henüz projemiz netleşmeden dahi dijital ortamın getirilerinden faydalanmayı kafamıza koymuştuk. Bu nedenle, ulaşmak istediğimiz kitleyi genişletmek ve daha da efektif olabilmek adına kadindankadina.com’u hayata geçirmek için çalışmalara başladık.
Kadindankadina.com Kullanıcılara Ne Katıyor?
Sitemizin ve arkasında bulunan sosyal değişim projesinin amacı başta kadınların algısında sonrasında da tüm toplumumuzda kadının toplumdaki yeri hakkında var olan düşünceleri değiştirmek. Bu nedenle projemizi ilk aşamada kendi yaş grubumuzda bulunan ve Türkiye’nin 81 ilinde her kullanıcının tek bir tık ile rahatlıkla ulaşabileceği bir dizayna kavuşturduk. Üniversiteli kadınları hedeflediğimiz projemizde, Üniversite Günlükleri, Psikoloji, Kariyer, Kültür-Sanat, Güzellik ve Sağlıklı Yaşam kategorileri bulunmakla beraber; yalnızca eğitim alanında değil, üniversite dışındaki yaşamlarında da kadınların kendileri ve diğer kadınlar hakkında düşüncelerini değiştirebilmesi için desteklemeye çalıştık. Böylece henüz üniversitede bulunan kadınlara, profesyonel hayatları ile özel hayatlarını dengelemeleri için yol göstermeyi nihai amaçlarımızdan bir tanesi olarak belirledik.
Proje Süresince Neler Yaşadık, Nasıl Bir Yol İzledik?
Yaşamları, eğitim gördükleri alanlar, yaşları farklı olan 8 kadın tarafından hayata geçirilen projemizde en büyük destekçimiz aynı zamanda kolaylaştırıcımız da olan Yardımcı Doçent Doktor Elif Yurdakul oldu. Bunun yanı sıra proje katılımcıları olarak her birimiz, bu süreçte profesyonel bir yardım olmaksızın site içeriklerinden site kurulumuna kadar elimizden gelenin en iyisini yaptık. Proje süresince bizi en çok sevindiren noktalardan bir tanesi de kadınların yanı sıra erkeklerden de karşılıksız olarak destek görmemizdi. Bizi Kadından Kadına proje süresince, projemizin gerçekten etkili olacağına inandıran aşama bu oldu.
Proje Bana Ne Kattı?
Kadından Kadına, tüm ekip arkadaşlarım gibi bana da kadının gücünü gösterdi. Kısa süre içerisinde Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarında bini aşan takipçiye kavuştuk. Bunun yanı sıra, sitemiz hiç beklemediğimiz kadar ziyaret edildi ve hem bizimle aynı konuda çalışan derneklerden hem de internet mecrasında popüler olan hesaplardan proje sürecinde desteklerini vermeleri adına çeşitli teklifler aldık. Hatta, Kadından Kadına ekibine katılmak isteyenler de oldu J Bu da bize projemizi Değişim Liderleri Derneği altında geliştirmek için motive etti. Hem bizzat kendi adıma hem de Kadından Kadına ekibi adına, kolaylaştırıcımız Elif Yurdakul’a ve Değişim Liderleri Derne ği’ne bize bu imkanı tanıdıkları ve projemizin tanıtımını yaparak desteklerini esirgemedikleri için çok teşekkür ederim.
Vaveyla Kıvılcımlarımız projelerini ve geçen Kp dönemini paylaşıyorlar;
Proje yolculuğumuza ortak değerlerimizi birleştirecek bir fikir arayışıyla başladık. 7 kisilik bir takımda ortak sosyal değişim projesi başlatabilmek ayrı hedefleri, ayrı hayalleri birleştirmek anlamına geliyordu. İnsanlara faydalı olabilmek için farklı olarak neler yapabiliriz, ne tür fırsatlar yaratabiliriz diye düşünürken, çevremizi saran ve bize vazgeçilmez bir ihtiyaç gibi dayatılan şekere karşı sevgi dolu bir duruş sergilemek istedik. İnsanlara şekerden başka seçenekleri olduğunu hatırlatmak, diyabet ve obeziteye dikkat çekip farkındalık yaratabilmek, sağlıklı beslenmeye çalışan bireylere fırsat eşitliği sağlayabilmek için bir adım attık ve Şekersiz Beslenme Noktaları projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladık.
Bu noktada bir sorunla karşılaştık; henüz takım olmanın anlamını bilmiyorduk. 7 farklı kıvılcım takım olmayı birkaç engebeden geçerek anladı. Bizler farklılıkların getirdiği gücün ve güzelliğin tadına önümüze çıkan zorlukları yenerek vardık. Bu süreç kolay olmadı, birbirimizi tanımak, anlamak, ortak paydada buluşabilmeyi başarmak zaman ve emek istiyordu. Ama şimdi, bütün kriz toplantıları sonrası Vaveylâ olarak güçlü kadınlardan oluşan güçlü bağlara sahip bir takımız.
Proje yolculuğu takım olarak ortak yolculuğumuzdu, bu süreçte aldığımız eğitimlerse kişisel yolculuğumuza ışık oldu. Türkiye’de ve dünyada kadının yerini; farklarını, artılarını, eksilerini, fark ettik, öğrendik. Rol model görüşmeleriyle iş yaşamında başarıya ulaşmış aynı zamanda toplumdaki sorunlara karşı çaba gösteren kadınlarla iletişim kurma fırsatı bulduk. Dilimize yapışan ‘erkek sözü, adam gibi, bilim adamı’ gibi cinsiyetçi söylemleri toplumsal cinsiyet atölyesinde öğrendik. Liderlik, zaman ve stres yönetimi, beden dili gibi daha birçok eğitimle yolculuğumuz sonunda biz olmayı, farkına varmayı öğrendik, kendimizi keşfettik.
Artık her şeyin bir kıvılcımla başladığını biliyorduk. Sıra öğrendiklerimizi uygulama vaktine geldiğinde projenin hayata geçmesi için adımlar atmaya başladık. Zincir kafelere, restoranlara mail gönderdik, iletişim kurmaya çalıştık ama bu şekilde bir adım ilerleyemedik. Bunun üzerine bölge bölge ayrılıp görüşmeleri yapmaya karar verdik, bu hepimiz için çok farklı bir deneyim oldu. Kafe ve restoranlarla şekersiz beslenme noktası olmaları için görüşmelerin yanı sıra matbaalarla logomuzu bastırabilmek için görüştük.
Vaveylâ olarak Bornova, Alsancak, Karşıyaka ve Balçova’da onlarca görüşme yaptık ve çoğundan olumlu sonuç aldık. Görüşmelerimiz sonucunda Diyabetle Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ilker Saçbuken projemize destek olacaklarını açıkladı. Bunların yanında Instagram takipçilerimiz kendi şehirlerinden kafelere sitemizi önererek projeye destek olmak istediklerini belirttiler. Ve en sonunda toplum için yaptığımız proje kabullenildi.
Vaveyla grubu olarak toplumsal eşitliği ve farkındalığı arttırmayı hedefleyen hiç bir kâr amacı gütmeyen bu sosyal değişim projemizin amacı obezite, diyabet ve şeker bağımlılığı için farkındalık oluşturmak, sağlıklı beslenmeyi yaygınlaştırmak ve şekersiz beslenmek isteyenler için güvenilir seçenekler sunmaktır. Şekersiz beslenen insanların dışarıda sağlıklı şekersiz ve tatlı yiyecekler yiyebilecekleri kafe ve restoranları listelediğimiz sitemizi oluşturduk. Bununla beraber şekersiz yaşamın bize ne kattığı konusunda yazıların bulunduğu sizin de yazılarınızı, yorum ve sorularınızı paylaşabileceğiniz bir>> http://www.sekersizbeslen.com/ )da oluşturduk. Sağlıklı beslenmede önünüze çıkan engelleri, dayatmaları, motivasyonunuzu kıran genellemeleri bizimle birlikte ortadan kaldırabilirsiniz. Bu şekersiz beslenme noktalarını, menülerinde şekersiz yiyecek ve içecek bulunduran kafe ve restoranlarla tek tek görüşüp, menülerini inceleyerek oluşturduk. Sağlıklı, şekersiz beslenmeye uygun olanları şekersiz beslenme noktası olmaya davet ettik ve logomuzu yapıştırarak onları şekersiz beslenme noktası yaptık. Şekersiz beslenme noktası olmak için uygun yiyecekleri menüsünde bulundurduğunu düşünen tüm işletmeler internet sitemiz üzerinden başvuru yapabilecekler. https://www.instagram.com/sekersizbeslenmenoktalari/ ) da kafe ve restoranları şekersiz beslenme noktası yaptığımız anlara tanıklık edebilecek, şekersiz öğünlerinizi bizimle paylaşabilecek, evinizi, işinizi,hayatınızın her anını şekersiz beslenme noktası yapabileceksiniz.
Yeni dönemle birlikte projemizi geliştirmeye, yaymaya devam edeceğiz.
Ve son olarak biz bu yolculuğumuzu “iyi ki”lerle bitirdik. Iyi ki DLD!